Projekt Dopravná výchova

 

 

Jazdím bezpečne

Blížia sa vytúžené prázdniny, školské tašky a učebnice sa konečne odložia do najtmavšieho kúta, aby odovzdali štafetu loptám, plávacím kolesám a bicyklom.  Veľká radosť detí je ale opodstatnene sprevádzaná obavami dospelých, aby sa im nič nestalo.

Tu vyvstáva otázka, či vedia deti, kde, kedy a ako môžu jazdiť na svojich bicykloch, či sú školou dostatočne pripravené na všetky nástrahy cestnej premávky.  Súčasné učebné osnovy kladú veľký dôraz na dopravnú výchovu práve preto, aby sa v najväčšej možnej miere eliminovalo  nebezpečenstvo úrazu detí.

Žiaci 1. stupňa ZŠ P. Dobšinského v tomto školskom roku boli účastníkmi projektu Jazdím bezpečne, na ktorý poskytla grant Nadácia Volkswagen Slovakia. V rámci projektu sa učili nielen technicky správne, ale aj ohľaduplne a bezpečne jazdiť na dvoch kolesách. Naučili sa, ako sa majú správať v krízových situáciách, na koho a ako sa majú obrátiť v prípade nehody, prečo majú nosiť reflexné prvky na oblečení, ako sa majú starať o dobrý technický stav bicyklov a prečo nesmú nikdy zabudnúť na prilbu. Dúfame, že prázdniny prežijú veselo, radostne a predovšetkým bezpečne.

Aby sa oddýchnutí a zdraví opäť mohli vrátiť k svojim školským taškám a učebniciam, ktoré na nich čakali celé leto odložené v kúte.

PaedDr. Mária Šimková, Mgr Gabriela Kálmárová  

Môže sa Vám ešte páčiť...