Literárno-dejepisná exkurzia do Martina

            Devätnásty máj sa stal pre nás, ôsmakov a deviatakov, zaujímavým dňom plným nových vedomostí, ale aj nezabudnuteľných zážitkov. Pod vedením p. uč. Oravcovej a p. uč. Hrončekovej sme sa zúčastnili exkurzie do Martina, na ktorej sme si upevnili naše poznatky zo slovenského jazyka a dejepisu.

            Tým, ktorí nie sú ranné vtáčatá, možno robilo problém skoré vstávanie. Už o 6.00 sme opustili Rimavskú Sobotu a vydali sme sa na dlhú cestu autobusom. Našou prvou zastávkou v Martine bolo Literárne múzeum sídliace v historickej budove, ktorá pred 150 rokmi slúžila pre potreby Matice slovenskej. Expozícia nám prezentovala dejiny slovenskej literatúry od Veľkej Moravy až po slovenskú modernu 20. storočia. Našu pozornosť upútali staroslovienske texty, rôzne písacie potreby či dobové artefakty.

            Neskôr sme sa pešo presunuli na Národný cintorín, ktorý je miestom posledného odpočinku mnohých dôležitých slovenských osobností, ako sú napríklad Karol Kuzmány, Martin Kukučín, Janko Kráľ, Andrej Kmeť, Ján Francisci-Rimavský, Samuel Czambel a ďalší.

            Ako posledné sme navštívili Múzeum slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch. Skanzen zobrazuje spôsob života a bývania obyvateľov severozápadného Slovenska v 19. a 20. storočí a je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku. Počasie nám vyšlo, a tak sme si počas celého dňa užívali slniečko a čerstvý vzduch.

            Tento nevšedný piatok sme si naplno užili a odniesli si domov spomienky, na ktoré určite nikdy nezabudneme.

Valéria Mrázová, IX.B

Môže sa Vám ešte páčiť...