Európsky deň bez áut

   Deň bez áut sa prvýkrát oslavoval v roku 2000 a je podporovaný Európskou komisiou. Ľudia sú každodenne vystavení hluku, dopravným zápcham a znečistenému ovzdušiu.  Každoročná osvetová a propagačná kampaň pre obyvateľov miest s názvom Európsky deň bez áut 22. septembra je súčasťou Európskeho týždňa mobility – 16. – 22. septembra , zameraného na propagáciu ekologickej dopravy. Vychádza z myšlienky, že nie je riešením budovanie nových ciest na odľahčenie preplnených ulíc, ale zníženie počtu osobných automobilov.

     Cieľom tohto dňa – je podpora ekologických foriem dopravy ako je pešia, cyklistická a verejná doprava, upozornenie na znečistené životné prostredie automobilmi a následné škodlivé dopady na ľudské zdravie.

     Na našej Základnej škole Pavla Dobšinského v Rimavskej Sobote sa zapojili  do tejto akcie žiaci našej školy aj členovia Klubu AMAVET Legman 819 dňa 20. 9. 2018, v dopoludňajších a aj popoludňajších hodinách.

Názov akcie: „Nechajme ho v garáži“.

     Akcia začala  hneď ráno kde naše deti rozdávali  všetkým ľuďom, ktorí využili iný dopravný prostriedok ako auto pekný obrázok.

     V  popoludňajších hodinách si deti  vyskúšali svoju zručnosť v jazde na bicykli. Pripravené boli pre nich rôzne prekážky,  kde museli ukázať, že bicykel dokážu naozaj ovládať. Samozrejme nikto nezabudol na reflexné prvky, prilbu a chrániče, ktoré sú pri jazde na bicykli veľmi dôležité. Všetkým sa naozaj darilo a v zdolávaní prekážok boli naozaj úspešní. Za svoju zručnosť boli všetci odmenení. Ceny boli zakúpené vďaka organizácii Amavet – Klubu Legman 819, s ktorou naša škola dlhodobo spolupracuje  a túto akciu podporuje už niekoľko rokov.

     Dôležité však je aj to, že si žiaci  spoločne uvedomili, aké dôležité je chrániť si naše životné prostredie a nielen tento  deň prísť do školy bez auta. Využívať iný dopravný prostriedok …NAŠE NOHY…častejšie…

Ďakujeme všetkým, ktorí túto akciu podporili.

                                                                                          Mgr. Gabriela Kalmárová

Môže sa Vám ešte páčiť...