Vyhodnotenie športovej prípravy za 1. polrok 2016/2017

V predmete športová príprava sú zapojení žiaci všetkých ročníkov prvého stupňa a z 2. stupňa sa predmet vyučuje v 5. ročníku. Žiaci navštevujú vyučovací predmet v dvoch variantoch. Prvý variant je klasická vyučovacia hodina 1x do týždňa kde sa venujeme zlepšovaniu motorickej úrovne žiakov a to v rámci koordinačných a rýchlostných schopností prostredníctvom rôznych netradičných a športových hier. Pri športovom zaťažení sa prirodzene zvyšuje pulzová frekvencia, čo priaznivo vplýva pri predchádzaní srdcovo-cievnych ochorení a športové zaťaženie priaznivo vplýva na predchádzanie proti stresovým situáciám. Žiak sa tak stane odolnejším vo svojom vnútri ale i navonok.

Dvojhodinová výučba ktorá prebieha taktiež 1x do týždňa je venovaná aktivitám, ktoré si mnohí žiaci za bežných podmienok nemajú možnosť vyskúšať. Takýmto spôsobom nám ide predovšetkým o zapojenie žiakov v školskej činnosti do aktivít v ktorých v prípade ak sa im tento šport zapáči môžu pokračovať v mimoškolskej popoludňajšej činnosti v oddieloch a športových kluboch v Rimavskej Sobote.  Z tejto ponuky športov spomeniem napríklad: Tenis, Bedminton, Plávanie, Korčuľovanie, Stolný tenis, Taekwondo, Futbal a i. Pri takomto spôsobe výučby zdokonaľujeme ich všeobecný prehľad o športoch o ich pravidlách a veľa žiakov je nadšených že si môžu takto vyskúšať športy ku ktorých by sa pravdepodobne nezapojili v mimoškolskej činnosti. Učí to tak rozvíjať ich šikovnosť a budovať vzťah k športu ako takému.

S priebehom vyučovacích hodín a prístupom žiakov k predmetu som spokojný, no stále je potrebné nie len v škole, ale aj v domácom prostredí nabádať žiakov k pozornosti a k porozumeniu základných princípov. Motivovať deti, aby svedomite na sebe pracovali a zlepšovali sa v rôznych či už fyzických alebo psychických aspektoch. Predmet športová príprava je určite prínosom k zvyšovaniu fyzického ale i duševného zdravia detí.

Tréner športovej prípravy

PaedDr. Marek Drak

 

Môže sa Vám ešte páčiť...