Lucia, Lucia, mocná čarodejka

Ľudové tradície v predvianočnom období mali kedysi viacero podôb. So sviatkom svätej Lucie je spojených množstvo zvyklostí a obradov, mnohí gazdovia si od tohto dňa dokonca pripravovali predpoveď počasia pre budúci rok.

     Jedným zo zvykov bolo, že dievčatá a ženy boli večer na Luciu poobliekané celé v bielom a metličkou alebo husími perami vymetali kúty izieb, aby ich očistili od zlých síl. Tváre mali zaprášené múkou, na niektorých miestach aj sadzami. Pred zlom a bosorkami sa kedysi dedinčania chránili aj tak, že jedli cesnak alebo cibuľu a dom kropili posvätnou vodou. Kedysi sa aj hovorilo, že „od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc.“

     Jedným z najkrajších predvianočných zvykov je ľúbostné veštenie  – na Ondreja a počas 12 dní od Lucie do Vianoc. Najčastejšie sa varili halušky s lístočkami. Múka aj voda museli byť kradnuté. Lialo sa olovo i vosk. Dievky zvykli odložiť vajíčko, znesené na Luciu. Na Štedrý večer vyliali bielok do vody, a tak hádali ženíchovo remeslo. Zobrali 13 kúskov papiera a napísali na ne 13 mien chlapcov, ktorí sa im páčia. Potom každý večer spálili 1 papierik s menom. Ale nesmeli vidieť, aké meno je tam napísané! Prvý papierik spálili v deň sv. Lucie a posledný na Štedrý večer. Iba jediný papierik ostal nazvyš. Pred Štedrovečernou večerou sa mohli pozrieť a prečítať meno, ktoré ostalo na poslednom papieriku. Chlapec, ktorého meno bolo na ňom napísané, stal sa ich vyvoleným.

     Dnešný sviatok Lucie sme si pripomenuli aj v našej škole. V triedach sa objavili Lucie zahalené do bielych plachiet, s pomúčenou tvárou a vymetali kúty, čím povyháňali strašidlá, zlých duchov, temné sily, choroby a trápenia.

Môže sa Vám ešte páčiť...