8. február – Deň pre bezpečnejší internet

Internet – toto slovo hádam každý z nás pozná. Denne sa s ním stretávame, používame ho či už v práci, v bežnom živote, vo voľnom čase.  Sme online takmer 24 hodín denne, valia sa na nás z neho informácie, pozitívne ale aj tie negatívne, sme v „obraze“, zavesení na sociálnych sieťach a to nie len my dospelí  ale aj naše deti.

Internet je dnes pre nás bežnou súčasťou našich životov. Pracujeme s ním, je pre nás zdrojom informácií, zábavy, možnosťou komunikácie s blízkymi.

Ale používame ho bezpečne? Vieme, čo môžeme na internete zverejňovať a čo si radšej nechať pre seba?

Tak toto sa dozvedeli žiaci 7. – 9. ročníka našej školy na prednáškach organizovaných Knižnicou Mateja Hrebendu v Rimavskej Sobote v spolupráci s Policajným zborom Slovenskej republiky v minulom týždni. Prednášky viedla kpt. Mgr. Katarína Baboľová. Žiaci sa na nich mohli dozvedieť, čo sú to osobné citlivé údaje, čo nezverejňovať na internete, ako komunikovať na sociálnych sieťach a nenaletieť podvodníkom, ktorí nás pripravia o peniaze alebo ľudskú dôstojnosť. V závere mohli aj žiaci položiť svoje otázky, poprípade sa podeliť o svoje skúsenosti.

Prednášky sa konali pri príležitosti  Dňa pre bezpečnejší internet 8. februára

Európska komisia prostredníctvom Programu pre bezpečnejší internet podporuje Deň pre bezpečnejší internet. Jeho organizáciu na celom svete zabezpečuje sieť INSAFE od roku 2004. Zmyslom je upozornenie na ochranu súkromných údajov na internete, najmä na webových stránkach sociálnych sieti. Mnohé spoločnosti podpísali Zásady pre bezpečnejšie sociálne siete a umožnili tak užívateľom ľahšie meniť nastavenia ochrany súkromia.

(Zdroj: https://www.zones.sk/kalendar-udalosti/medzinarodne-dni/Deň_pre_bezpečnejší_internet/)

Môže sa Vám ešte páčiť...