Deň Zeme v ZŠ Pavla Dobšinského v Rimavskej Sobote

            Planéta Zem má 22. apríla svoj sviatok. Tohtoročný Deň Zeme je zameraný na ochranu prírodných druhov. Vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Iniciátorom bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord  Nelson. Tento deň sa začal oslavovať od roku 1970. Jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti na cenných daroch poskytovaných Zemou.

     Deň Zeme je v súčasnosti ekologicky zameraný sviatok, ktorý upozorňuje ľudí na dôsledky ničenia životného prostredia. Svojimi aktivitami výrazne zasahujeme do toho, ako vyzerá príroda a svet okolo nás. Ľudia menia štruktúru krajiny, ťažia v lesoch, likvidujú mokrade, lúky a ostatné cenné biotopy, znečisťujú prírodu odpadom.

     Preto sme sa aj my, deti a zamestnanci zo ZŠ Pavla Dobšinského v Rimavskej Sobote, v spolupráci s AMAVET klubom LEGMAN 819, pokúsili v dňoch 24. – 26.4. 2019 o zveľadenie nášho životného prostredia v areáli našej školy. Vysadili sme množstvo kvetov a upravili sme kvetinové záhony. Okrem prác v areáli školy sme mali množstvo sprievodných akcií, prednášku so speleológom Igorom Balciarom na tému „SEPARUJEME A CHRÁNIME“, exkurziu na Správu povodia Slaná v Rimavskej Sobote, kde sa deti oboznámili s technikou, ktorú využívajú pri údržbe povodia Slaná. Naše amaveťáčky Emma Deáková a Ema Zagyiová si pre spolužiakov pripravili prednášku a aktivity  na tému „Svet zajtrajška“. Túto tému v tomto školskom roku spracovali ako ročníkovú prácu. Ďalšou aktivitou bol „Kvíz o našej planéte“. No a najväčším lákadlom pre našich žiakov bola „Nová Chemická a Fyzikálna show“. U žiakov mala veľký úspech. Touto show sme chceli spopularizovať výučbu prírodovedných predmetov na našej škole, hlavne fyziku a chémiu. Napriek nepriazni počasia sa všetky aktivity zrealizovali.

            Preto nielen počas Dňa Zeme by sme si mali uvedomiť dôležitosť svojho správania sa ku krajine. Každý z nás môže prispieť k tomu, aby životné prostredie nebolo zaťažované a aby planéta Zem zostala čo najdlhšie zachovaná pre ďalšie generácie.

Koordinátorka environmentálnej výchovy

a vedúca klubu AMAVET Legman 819

Mgr. Elena Sakálová

 

 

 

Môže sa Vám ešte páčiť...