Netradične tradičný večer

V podvečer 29. októbra 2019 sa život našej školy preniesol do minulosti. Žiaci sa prostredníctvom hravých a názorných aktivít zoznamovali so životom našich predkov: čím sa živili, ako sa obliekali, čo jedli a ako trávili svoj voľný čas.

Celý večer zastrešili odborníci na ľudovú kultúru, remeslá a zvykoslovie. V tvorivých dielňach hrnčiarka Danka Bakšová ukázala prácu na hrnčiarskom kruhu, včelár Jácint Majoros priblížil prácu so včelami, košikár Jarko Zvara ukázal tajomstvo pletenia košíkov a Magdaléna Kantorová zasvätila detičky do tzv. falošnej modrotlače.
Folkloristka Jarka Lajgútová upútala detičky rozprávaním o jesenných a zimných zvykoch a tradíciách v Gemeri-Malohonte a Stanka Zvarová si s detičkami od srdca zatancovala a zaspievala.
Najväčší zážitok mali deti z úloh na školskom dvore, ktoré boli zamerané na hry detí v minulosti. Detičky hľadali mačku vo vreci, naháňali sa s metlami, učili sa pliesť vrkoče, lúskali oriešky, rozprávali rozprávky…

Počas večera na nás nezabudli naše pani kuchárky, ktoré nám na posilnenie napiekli chutné tradičné buchty.

Čas strávený týmito tvorivými aktivitami akoby doslova preletel a deti plné zážitkov z prežitého večera sa tešili na jesenné prázdniny.

Netradične tradičný večer sme zorganizovali v spolupráci s Gemersko-malohontským osvetovým strediskom, Centrom voľného času Relax a vzdelávacou organizáciou pre deti a mládež Amavet Legman 819.

ĎAKUJEME.

Môže sa Vám ešte páčiť...