2. apríl – Svetový deň povedomia o autizme, deň o ktorom mnohí z nás ani nevedia.

Kto sú vlastne  autisti?

Autisti, to sú tie nevychované deti, ktoré namiesto pozdravu len zabučia a nikdy nepozerajú do očí.“

Takto ich vidia mnohí.

Deti s autizmom majú problém nadväzovať vzťahy, socializovať sa a komunikovať o témach, ktoré sú pre iných zaujímavé, no pre nich nepochopené. Potrebujú špeciálne vzdelávanie a starostlivú celoživotnú výchovu.  Autizmus však nie je choroba. Je to iba iný zmysel bytia, žitia. Celkovo iný spôsob vnímania sveta a vzťahov, najmä ich nepochopenie.

Som rada, že sa aj v našom meste otvorila trieda práve pre takúto skupinu detí. Dostala som sa do nej učiť úplne náhodou. Bola to pre mňa veľká výzva , keďže v priebehu 20-tich rokov pedagogickej praxe som žiakov s autizmom ešte neučila. S odstupom času musím konštatovať, že neľutujem. Je radosť  pozerať ako nás každým dňom niečím prekvapia. Keď to najmenej čakáte, začnú z ničoho nič čítať slová, spievať pesničky, povedia nejaké nové slovo a iné nepredvídateľné veci. Život s autistom je plný prekvapení. Každý deň prinesie niečo nové. Sú to slnečné dni, ale aj dni plné mrakov, ale takto to už s autistmi je. Tak ako my im pripadáme divní, sú čudáci aj oni pre niektorých ľudí. Ale sú medzi nami a základom EQ človeka je práve prijať ich takých, akí sú a akceptovať ich.

 Autisti sa dlhé desatročia nachádzali na okraji spoločnosti, preto vznikla potreba zvýšiť povedomie o tejto celoživotnej vývinovej poruche . Takže 2. apríla sa zapojme do celosvetovej kampani Rozsvieť modrú  a spomeňme si na ľudí, ktorí mnohým pripadajú iní a pritom trpia iba autizmom.

Autizmus nie je okova na nohe, ani koniec normálneho života, sebarealizácie. Ale určite silný dôvod, prečo kričať stále hlasnejšie po prijatí inakosti,“ 

                                                                                              Mgr. Marcela Bellová

 

Môže sa Vám ešte páčiť...