Žiaci z V.A v našom múzeu

Na exkurzii boli aj žiaci z V.A. V utorok 24.mája 2022 sme navštívili Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. Vedeli ste, že je piatym najstarším na Slovensku? Vzniklo v roku 1882.

Zakladateľom nášho múzea bol profesor botaniky János Fábry, a práve jemu bola venovaná naša exkurzia. Pani sprievodkyňa Elena Lindisová nám porozprávala jeho zaujímavý životný príbeh. Dozvedeli sme sa, že pochádzal z Lučenca, bol mimoriadne vzdelaný  a pôsobil ako učiteľ na protestantskom gymnáziu v Rimavskej Sobote.  A čo všetko si o ňom naši žiaci zapamätali? To hneď zistila naša pani sprievodkyňa. J Po výklade pripravila interaktívnu aktivitu, ktorá preverila ich pozornosť a pamäť. A veru, tú mali žiaci výbornú! Hneď by som im zapísala samé jednotky J.

Potom nasledovala aj prehliadka múzea a samozrejme, nemohla chýbať jeho atrakcia – múmia. Skutočná, pravá a priamo z Egypta! A tu bolo na pani sprievodkyňu toľko otázok …. :o)

A ešte jedna zaujímavá expozícia nás čakala na záver. Bola to prehliadka svadobných šiat.

Vedeli ste?

Najviac otázok mal Robko Korčok. Musím tu verejne napísať, že v piatom ročníku sú len také „oťukávačky“ s dejepisom a Robino už má teraz neskutočný prehľad.  Pani učiteľky dejepisu – rastie nám konkurencia :o)

Pri interaktívnej „previerke“ vedomostí najviac bodovala Barborka Slaninová  :o)

Svadobná expozícia zrejme najviac zaujala Michaela Bogdána. A prečo si to myslím? Miško si tam asi našiel  budúcu nevestu, ktorú požiadal o ruku. Neveríte? Presvedčte sa! Pozrite si fotky :o)

Pozdraviť nás prišiel aj otec Emky Botošovej. Je archeológ a pracuje v múzeu. Hm, určite ho treba pozvať do školy, aby nám porozprával o zaujímavej práci archeológa :o)

Žiaci sa počas exkurzie správali veľmi slušne, boli pozorní, šikovní… no, boli veľmi zlatí J. Ďakujeme pracovníkom Gemersko-malohontského múzea, ktorí nám pripravili peknú prehliadku. Cítili sme sa u Vás veľmi dobre a radi sa vrátime  :o)

PhDr. Andrea Predajňová

Môže sa Vám ešte páčiť...