Vážené kolegyne, vážení kolegovia,

dovoľte mi, aby som pri príležitosti výročia narodenia J. A. Komenského, učiteľa národov, vyjadrila niekoľko myšlienok, aby sme ako jeho pokračovatelia oslávili náš deň – Deň učiteľov.
Viesť človeka od útlej mladosti k poznávaniu krásy a pravdy je vznešeným poslaním tých, ktorých v živote zdobí meno UČITEĽ.
Každý z nás mal svoju prvú pani učiteľku, ktorú miloval pre jej láskavosť, múdrosť, ochotu pomáhať v prvých krokoch veľkéh

o sveta, ktorým sa pre malého nesmelého prváčika stala škola. Možno na niektorých učiteľov po rokoch zabudneme, ale sú medzi nami aj takí, na ktorých s láskou spomíname.

den_ucitelov_2

Povolanie učiteľa nie je ľahké. Vyžaduje si veľa trpezlivosti, ochoty, pochopenia, lásky k deťom. Je to práca, ktorú nemôže hocikto vykonávať. Vyžaduje si veľa úsilia.
Prácu učiteľa však deti, žiaci, mladí ľudia vedia oceniť až vtedy, keď dospejú. Vtedy skutočne ohodnotia vzťah, ktorý k nim učitelia mali. Spomínajú na svoje roky strávené v škole.
Vzdelanie je najmúdrejšou investíciou, hodnotou, ktorá sa nestráca vekom, ani infláciou.
Na prvej priečke stojí učiteľ milujúci deti i svoju prácu, hrdý na svoje poslanie a výsledky svojich žiakov, tolerantný k nedostatkom a slabostiam žiakov, dôsledný v nárokoch na svoje výkony i výkony zverených žiakov, rešpektujúci individualitu žiakov i kolegov, tvorivý v hľadaní metód a foriem práce.
Ďakujem vám všetkým, ktorí odkaz Komenského napĺňate do ušľachtilého cieľa, ktorým je harmonicky rozvinutý, vzdelaný absolvent našej školy.
Poprajme si k dnešnému nášmu sviatku zdravie, veľa trpezlivosti, optimizmu, pracovného elánu a tvorivých síl.

Ing. Erika Demková, riaditeľka školy

Môže sa Vám ešte páčiť...