iBobor

je informatická online súťaž, v ktorej sú súťažné úlohy zamerané na logiku, porozumenie informáciám, algoritmizáciu a matematické základy informatiky. Niektoré z úloh majú formu otázok s výberom odpovede, ďalšie sú interaktívne, v ktorých je potrebné presunúť, usporiadať alebo doplniť časť riešenia.

 Čo získam

Logické a algoritmické myslenie: schopnosť logicky uvažovať, systematicky analyzovať informácie, vyvodzovať závery, riešiť úlohy prostredníctvom algoritmov.

Informatické myslenie a riešenie problémov: schopnosť nezávisle porozumieť a hodnotiť informácie a ich relevanciu, identifikovať problémy, vyhľadať možnosti pre ich efektívne vyriešenie.

Pre koho

Súťaž je určená žiakom od 2. ročníka ZŠ. Je veľmi vhodné zapojiť dieťa už od najmladšieho veku, kde sú úlohy orientované na všeobecné vedomosti a logické uvažovanie a sú preto vhodné pre všetky deti. Vo vyšších ročníkoch sú úlohy ťažšie a viac prepojené s programovaním a reálnymi postupmi v informatike.

Ďalšie kroky

Už teraz je možné riešiť Testy na trénovanie z minulých ročníkov. Začnite spoločne s dieťaťom riešením niekoľkých príkladov, aby vedelo ďalej pokračovať samostatne.
Ak je už dieťa vo vyššom ročníku a doteraz sa do tejto súťaže nezapojilo, je veľmi vhodné ponúknuť mu zadania iBobra z nižších kategórií, riešením ktorých si buduje logické a algoritmické myslenie, zoznamuje sa s rôznymi typmi súťažných otázok a tým sa pripraví na zapojenie do súťaže po prvýkrát aj vo vyššom ročníku.

Počas októbra sa už zaujímajte o možnosť zapojenia dieťaťa do súťaže iBobor prostredníctvom školy.

Kategórie, kolá a termíny konania 

Drobci (2.-3. ročník ZŠ) – 07. november 2023, Bobríci (4.-5. ročník ZŠ) – 10. november 2023,

Benjamíni (6.-7. ročník ZŠ) – 08. november 2023, Kadeti (8.-9. ročník ZŠ) – 06. november  2023

Súťaž je jednokolová a prebieha v škole počas určených vyučovacích hodín.

 

 

Môže sa Vám ešte páčiť...