Týždeň vedy a techniky na Slovensku 2023 (TVT 2023)

Druhý novembrový týždeň sa uskutočnil jubilejný dvadsiaty ročník podujatia Týždeň vedy a techniky na Slovensku 2023 (TVT 2023). TVT 2023 sa uskutočnil v mestách po celom Slovensku. Hlavnými organizátormi podujatia sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (MŠVVaŠ SR) a Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI SR).

Na hodinách informatiky v  sme sa tiež zapojili do TVT 2023 s cieľom zlepšiť vnímanie vedy a techniky, ich významu a spopularizovať ich v rámci žiakov našej základnej školy.

Žiaci si na začiatku pozreli videá zamerané na činnosť robotov. Následne obrázky autonómnych áut. Spoločne hľadali odpovede na otázky: Prečo je samoriadiace auto dobrý nápad? Aké môžu byť problémy so samoriadiacimi autami? Aj samoriadiace autá potrebujú vhodné cesty, aby sa mohli orientovať v teréne. Pričom využívajú rôzne senzory a kamery.

Na hodiny informatiky sme zaradili prácu s programovateľným LEGOm MINDSTORMS Education EV3, aby sme poskytli všetkým žiakom príležitosť pracovať s edukačnou robotikou tak, aby sme maximálne zúžitkovali jej potenciál na podporu poznávacieho procesu žiakov.

Žiaci sa oboznámili s robotom – autom vytvoreného v LEGO MINDSTORMS Education EV3, ktorý má chodiť po ceste s využitím senzorov, ktorými sleduje dráhu po čiernej čiare, na základe vytvoreného programu v Microsoft MakeCode.

Microsoft MakeCode je voľne dostupná, open source platforma, ktorá slúži na získavanie skúseností s programovaním. Medzi MakeCode technológie, ktoré majú aplikácie na stiahnutie patrí okrem LEGO MINDSTORMS Education EV3 aj BBC micro:bit.

Žiaci sa oboznámili s BBC micro:bitom. Je programovateľný minipočítač, ktorý dodáva programovaniu „hmatateľnosť“. Stačí vytvoriť jednoduchý program a nahrať ho pomocou USB kábla. Má niekoľko zabudovaných senzorov, napríklad kompas alebo akcelerometer. Má 5×5 LED displej – 25 červených LED diód vieš využiť na zobrazovanie obrázkov, textu a čísel. Zároveň slúžia ako senzor – môžeš nimi merať intenzitu svetla. Vieme k nemu pomocou vstupno/výstupných pinov pripojiť takmer akúkoľvek elektroniku – LED pásiky, motorčeky, senzor tepu, …

Žiaci si tiež vyskúšali prácu v programoch pre 3D modelovanie a samotnú tlač na 3D tlačiarni.

Edukačnej robotika poskytuje žiakom priestor na rozvoj dôležitých vedomostí, schopností a zručností. Pri tvorbe robotického modelu a programu na jeho ovládanie si žiaci rozvíjajú bádateľské zručnosti, zručnosti na riešenie problémov, programátorské zručnosti, tvorivosť, zručnosti komunikácie a spolupráce. Preto je vhodné integrovať edukačnú robotiku do informatiky na 2. stupni ZŠ s využívaním medzipredmetových vzťahov. 7

                                                                                                          RNDr. Peter Nôta

Môže sa Vám ešte páčiť...