Deň Zeme

Deň Zeme vznikol v roku 1970 ako reakcia na rastúce environmentálne problémy a snahu o zvýšenie povedomia o ochrane životného prostredia.

     Prvý Deň Zeme sa konal 22. apríla 1970 a bol organizovaný ako celosvetový protest proti environmentálnym problémom, ako bolo znečistenie ovzdušia a vody, strata biodiverzity a hrozba pre zdravie ľudí. Tento deň sa rýchlo rozšíril a stal sa tradíciou, ktorá je dodržiavaná po celom svete dodnes.

     Každoročné oslavy Dňa Zeme majú za cieľ nielen zvýšiť povedomie o environmentálnych otázkach, ale tiež inšpirujú k praktickým krokom a zmenám v správaní, ktoré môžu prispieť k ochrane a zachovaniu planéty pre budúce generácie.

     Téma Dňa Zeme 2024 je “Planéta proti plastom”. Tento významný deň upozorňuje na skutočnosť, že každoročne sa vyrobí 380 miliónov ton plastov, pričom iba 9 % z nich sa recykluje. Organizátori kampane vyzývajú k 60 % zníženiu používania plastov do roku 2040. Je to dôležitý krok smerom k udržateľnejšiemu životnému štýlu a ochrane našej planéty.

Aj na našej škole sme sa dnes snažiť o to, aby sme si skrášlili naše životné prostredie. Na prvých dvoch hodinách sme pracovali na plagátoch s témami „Ako deti prispievajú k ochrane prírody?, Ako dlho sa rozkladá odpad v prírode?, Správne separovanie odpadu“. Žiaci 7. ročníka navštívili Čističku odpadových vôd v Rimavskej Sobote.  Mali sme rôzne zaujímavé aktivity: „Poznávanie  zvierat v prírode, hry zamerané na poznávanie prírody a zvierat žijúcich v lese a život včely“. Upravili sme si záhony s kríkmi, vyčistili jazierko, priestory v areáli školy a natreli sme aj lavičky v altánku. Okolie školy je krajšie a čistejšie.

Ďakujem všetkým žiakom a kolegom za odvedenú prácu a hlavne Mgr. Astalošovej, Mgr. Švedovej a Ing. Kapcovej za prípravu zaujímavých aktivít, ktoré sa žiakom veľmi páčili.

                                        Koordinátorka environmentálnej výchovy Mgr. Elena Sakálová

Môže sa Vám ešte páčiť...