Zrekonštruované priestory školy čakajú na svojich žiakov

„Realizované s finančnou podporou Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky – program Podpora najmenej rozvinutých okresov“

Cieľom projektu je zvyšovanie kvality vzdelávania žiakov s PAS a tiež rozšírenie kapacity vzdelávania týchto žiakov v reakcii na potrebu takýchto miest v základnej škole.

Základná škola Pavla Dobšinského v Rimavskej Sobote už v školskom roku 2020/2021 otvorila vo svojich priestoroch triedu pre žiakov s autizmom a ďalšími pervazívnymi vývinovými poruchami (PAS) a s mentálnym postihnutím. V súčasnosti pribúdajú v populácii detí a žiakov, žiaci s PAS, z tohto dôvodu sme v školskom roku 2022/2023 otvorili ďalšiu triedu pre týchto žiakov.

Na základe zápisu do 1. ročníka, prebiehajúceho v apríli 2024, vznikla potreba v školskom roku 2024/2025 otvoriť ďalšiu triedu pre  deti s diagnózou PAS.

Žiaci s autizmom a ďalšími pervazívnymi vývinovými poruchami pre plnohodnotnú výchovu a vzdelávanie potrebujú špecificky upravené prostredie (štruktúrované pre jednotlivé činnosti), kde sa môžu vzdelávať a učiť sa sebaobslužným činnostiam.

V zrekonštruované a upravené priestory umožnia zabezpečiť pre týchto žiakov adekvátne vzdelanie a starostlivosť.

Upravený priestor žiakom s autizmom bude poskytovať priestor na výchovno-vzdelávaciu činnosť, výučbu a rozvoj sebaobslužných činností. Nakoľko má priestor aj svoj vlastný vchod, ktorý je bezbariérovo upravený, je pre týchto žiakov k dispozícii aj priľahlý školský dvor s ihriskom.

 Škola má potrebu pracovnej činnosti zdravotníckeho pracovníka z dôvodu rastúceho počtu detí s rôznymi zdravotnými problémami (žiaci špeciálnych tried, žiaci zdravotne oslabení, zabezpečovanie zdravotnej starostlivosti na aktivitách a akciách školy, zabezpečenie preventívnych aktivít), nemala však vhodné priestory pre vykonávanie uvedenej činnosti. V tejto súvislosti sme upravili vhodný priestor pre činnosť zdravotníckeho pracovníka, ktorý bude k dispozícii žiakom so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, žiakom zdravotne oslabeným, ale aj všetkým žiakom školy. Zrekonštruovali sme hygienické zázemie pre prácu zdravotníckeho pracovníka.

 

 

Môže sa Vám ešte páčiť...