Majáles 2016

Podujatie, ktoré sa uskutočnilo na našej škole 27.mája 2016, bolo pokračovaním tradície, ktorá sa započala pred pár rokmi. Tohoročné sa však obsahom a zameraním od predchádzajúcich rokov podstatne líšilo. Hlavnou myšlienkou tiahnucou sa celým popoludním bola „ľudová slovesnosť“ a „folklór“ nášho ľudu. Kto si našiel cestu do areálu školy, ten neľutoval.

Ponuka, ktorú pripravili organizátori našej školy, sa podobala pestrofarebnému vencu uvitému z tých najkrajších kvetov. Dominantnú úlohu mal jednoznačne folklór v prevedení najmladších folkloristov až po tých skôr narodených.   Vytúpenia spevákov, tanečníkov, ale aj hudobníkov si so záujmom pozreli a vypočuli tak mladší ako aj starší, ktorí nešetrili potleskom po každom jednom čísle.

S nemenej takým istým záujmom sa stretli aj tvorivé dielne, ktoré dopĺňali ponuku ľudovej tvorivosti. Nachádzali sa v celom areáli školy. Aj ony pútali pozornosť všetkých vekových kategórií. V nich si mohli žiaci, ale aj dospelí na vlastnej koži overiť svoju zručnosť, ohmatať a vyskúšať obľúbený hudobný nástroj, ba dokonca sa  zahĺbiť do tajov ľudových tancov alebo si vyskúšať to – ktoré remeslo. A všetko toto bolo ochutené roznymi dobrotami: guľášom. langošmi, sladkosťami a rôznymi osviežujúcimi nápojmi.

Celé podujatie malo dve časti. V prvej sa predstavili žiaci našej školy a ponúkli mozaiku ľudového folklóru. Boli to rôzne detské hry, spevy, tance, v ktorých sme mali možnosť vidieť budúce hviezdy či hviezdičky.

Druhú polovicu vyplnili vystúpenia viacerých detských FS nielen z nášho mesta, okresu, ale aj z Lučenca a Fiľakova. Nechýbali ani dospelí učinkujúci, čím sa zdôraznila kontinuita rôznych vekových generácií folkloristov. Ptrestávky medzi jednotlivými vystúpeniami vypĺňali ľudoví rozprávači, ktorí vtipom zabávali prítomných.

Na záver sa patrí poďakovať všetkým učinkujúcim za príjemné spoločné chvíle a predovšetkým tým, ktorí sa o to najviac zaslúžili – organizátorom. I napriek tomu, že to bolo prvý raz, cieľ, ktorý bol stanovený na začiatku, bol splnený. Folklór je jednou z mála oblastí, na čo môžeme byť, my Slováci, právom hrdí. A že by nemal vymiznúť ani z dosahu a záujmu našej mladej generácie, je fakt. A táto akcia to potvrdila a možno je začiatkom niečoho nového a zmysluplného, čo i naďalej bude obohacovať nielen nás Slovákov, ale aj iné kultúry.

 

Môže sa Vám ešte páčiť...